obey-robots.txt
FAQ: TV
FAQ (Frequently Asked Questions) >TV
Decoders: Hoeveel decoders kan ik aansluiten?Decoders: Ik wil de 2e decoder boven aansluiten, kan dat?Diensten: Welke diensten biedt Tele2 tv?HD: Is Tele2 TV geschikt voor mijn HD(-ready) TV?
HD: Wat is HD(-ready)?
Decoders: Hoeveel decoders kan ik aansluiten?
Bij Tele2 TV wordt gebruik gemaakt van een set-top-box, vaak decoder genoemd. Deze sluit je via bijvoorbeeld Scart aan op je TV en vervolgens kies je op de decoder welke zender je wilt kijken.
Tele2 TV levert standaard 1 decoder mee en biedt de optie om 1 extra decoder te bestellen. Je kunt dus maximaal 2 verschillende programma's tegelijk kijken (of 1 opnemen en 1 kijken) op deze manier.
Top
Decoders: Ik wil de 2e decoder boven aansluiten, kan dat?
Bij de meeste mensen staat het Tele2 modem beneden, bij het aansluitpunt van de telefoon. Wil je een decoder dan boven aansluiten zonder een nieuwe, lange kabel te trekken, dan is dat mogelijk met zogenaamde Powerline-adapters. Deze sluit je aan de ene kant aan op het Tele2 modem en stop je in het stopcontact. In een ander stopcontact stop je een 2e Powerline adapter en van daaruit een kabeltje naar je decoder. Dat is alles. Zorg ervoor dat je de kabel op LAN1 of 2 aansluit van je Tele2 modem. Hierop zit het 'televisie-signaal'. Op Lan3 en 4 kun je alleen computers aansluiten.
Top
Diensten: Welke diensten biedt Tele2 tv?
Tele2 TV bevat een uitgebreide videotheek, waar films gehuurd kunnen worden voor bedragen zo rond de 2 tot 5 euro.
Verder is er een EPG, een elektronische programma gids.
Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van Programma Gemist voor Nederland 1,2 en 3 en Net5, SBS6 en Veronica.
Daarnaast biedt Tele2 nog enkele experimentele diensten en thema-kanalen, waaronder Hyves op je TV.
Top
HD: Is Tele2 TV geschikt voor mijn HD(-ready) TV?
De decoders van Tele2 ondersteunen zowel standaard resolutie (PAL) als HD resoluties.
Tele2 biedt een apart HD TV pakket aan met HD zenders.
Alle beelden worden digitaal aangeleverd aan de decoder en als men gebruik maakt van HDMI aansluiting, kan men ook in HD kijken.
De analoge SCART aansluiting is nog steeds beschikbaar voor normale tv's. Uiteraard is daarop geen HD beeld mogelijk.
Dus de decoders zijn geschikt voor LCD, LED of plasma tv's.





Top
HD: Wat is HD(-ready)?
HD staat voor High Definition, in tegenstelling tot SD, Standard Definition.
SD is de resolutie (aantal beeldpunten) zoals we dat sinds jaar en dag ontvangen van elke tv-maatschappij. Bij ons in Nederland is dat volgens de PAL standaard en biedt 720x576 beeldpunten (breedte x hoogte). Deze resolutie wordt ook 576i genoemd.

In HD-land zijn er 2 resoluties: 720p en 1080p/i. 720p is 1280x720 pixels en 1080p/i is 1920x1080.
De P en I staan voor Progressive en Interlaced. Bij P wordt het hele beeld bij elke vernieuwing in zijn geheel vernieuwd. Bij I worden de ene keer de even beeldlijnen en de andere keer de oneven beeldlijnen vernieuwd. Dit vernieuwen gebeurt een groot aantal keer per seconden.
1080i heeft dus als voordeel, dat het wel de volledige resolutie maar minder bandbreedte nodig heeft dan 1080p. Echter, bij snel bewegende beelden zul je het verschil tussen P en I goed zien. Daarom kun je snel bewegende beelden (actiefilms, sportwedstrijden) maar beter in 720p zien dan in 1080i.

HD Ready ten slotte, betekent dat een TV minimaal 720p hardwarematig kan weergeven en 1080i 'gecomprimeerd' kan weergeven. Een HD-ready tv heeft meestal een resolutie van 1366x768 beeldpunten en daar past 1280x720 dus wel op. 1920x1080i past niet en dan laat de tv 'hier en daar' wat beeldpunten weg. Bij keuze kun je dus beter kiezen voor 720p dan 1080i voor op je HD-Ready TV.

Full-HD tv's ondersteunen alles en zijn hardwarematig ook uitgerust met 1920x1080 beeldpunten.
Top
Advertentie