obey-robots.txt
Onderwerp bekijken
 Onderwerp afdrukken
Hoe maak ik een eigen netwerk?
Bill
NETWERK AANLEGGEN


Een netwerk is een stelsel van draden en computers die met elkaar kunnen communiceren. Netwerken kunnen 2 tot vele duizenden computers bevatten, een thuisnetwerk zal waarschijnlijk niet meer dan 2 a 3 computers bevatten. Een thuisnetwerk opzetten is eigenlijk vrij simpel wanneer je weet wat je nodig heb is het installeren van het netwerk geen moeilijke klus. In deze handleiding gaan we een netwerk opzetten voor 2 en 3 computers.

Waarom zou u een netwerk aanleggen?
Het nut van een netwerk is feitelijk het delen van bestanden, Internet toegang en samenwerken met elkaar zonder de tussenkomst van diskettes en/of cd’s. Bestanden kunnen worden gedeeld zodat deze op andere computers kunnen worden geopend. Ook kan de Internet verbinding worden gedeeld waardoor meerdere computers tegelijkertijd kunnen internetten via 1 enkele verbinding. Wanneer u geen van de boven bestaande nodig heeft dan zal een thuisnetwerk u waarschijnlijk niet veel nieuws te bieden hebben.

Wat heb ik nodig voor een Thuisnetwerk?
Dit verschilt van het aantal computers wat u in huis heeft staan, tenminste het verschilt wanneer u 2 computers of meer dan 2 computers wilt aansluiten. Met 2 computers bent u snel en goedkoop klaar, met meer computers komen er meerdere factoren om de hoek kijken.

Wat u nodig heeft voor een netwerk van 2 computers:
In het begin heeft u natuurlijk 2 computers nodig waarop minimaal Windows 98 draait (puur voor het gemak). Daarnaast moet in deze computer een netwerkkaart worden geïnstalleerd als dit al niet is gedaan (een netwerkkaart is te herkennen aan de iets bredere telefoonaansluiting). Verder is er een kabel nodig tussen de twee computers, dit mag geen “gewone” of zoals we dat in de ict wereld zeggen Straight kabel zijn maar dit moet een zogenaamde crossed cable zijn. Een crossed cable is in feite niets anders dan een normale netwerkkabel alleen zijn in deze kabel een aantal draadjes omgedraaid zodat 2 computers met elkaar kunnen communiceren. Dit is gedaan omdat een netwerkkabel standaard is opgemaakt uit 8 draden een paar verzend en een paar ontvang draden, wanneer je een normale kabel zou nemen tussen twee computers (zonder tussenkomst van andere apparaten) zouden deze verzend en ontvangdraden op dezelfde plek komen en gaan beide computers luisteren aan dezelfde kabel wat uiteraard geen communicatie oplevert. Het is te vergelijken met het op zijn kop houden van de telefoon wanneer je aan het telefoonneren bent, je luistert feitelijk aan de verkeerde kant.


Kort samengevat wat u nodig heeft:
- 2 Computers
- 2 Netwerkkaarten (type UTP)
- 1 Crossed netwerk kabel (type UTP cat 5).

Wat u nodig heeft voor een netwerk met 3 of meer computers:
Het probleem bij het aansluiten van een netwerk met 3 of meer computers is dat je de computers niet zomaar met 1 draad meer kunt aansluiten. Hiervoor is nu een centraal punt vereist die alle kabels van de gebruikte computers met elkaar verbind, een SWITCH / ROUTER. De definitie van een SWITCH / ROUTER is heel simpel: een centraal punt voor het verbinden van netwerkkabels. Wanneer data wordt verstuurd door een computer komt deze aan in de SWITCH / ROUTER, deze verspreidt deze data vervolgens naar alle andere computers in het netwerk. Goed u hebt dus een SWITCH / ROUTER nodig, maar u heeft natuurlijk ook nog kabels nodig. In dit geval kunt u gewoon normale(straight) UTP netwerkkabels aanschaffen gezien de SWITCH / ROUTER alle computers met elkaar verbind en daarbij ook verzorgt dat de data op de juiste manier via de juiste kabeltjes wordt verzonden en ontvangen.

Kort samengevat wat u nodig heeft voor een netwerk van 3 of meer pc’s:
- 3 of meer computers
- Voor elke computer een netwerkkaart
- Een SWITCH / ROUTER
- Voor elke computer een netwerkkabel (UTP cat 5(ISDN lijn)) die lang genoeg is om van de switch / router naar de computer te komen.

10 of 100 mbit?
Dit is een netwerkspecificatie die je zowel op SWITCH / ROUTERS als op netwerkkaarten aantreft, het verschil zit hem puur in de snelheid. 10mbit is minder snel dan 100mbit maar in de meeste thuisnetwerken zal 10mbit wel voldoen. Bovendien zijn 10mbit netwerken goedkoper dan 100mbit netwerken hoewel het verschil steeds kleiner word.

Een netwerkkaart inbouwen:
Dit is een vrij simpel karweitje, maak uw computer open door de kast open te schroeven. Plaats de netwerkkaart in het juiste slot (dit is waarschijnlijk een wit slot), wees gerust de netwerkkaart pas maar op 1 manier in uw computer u kunt hem bijna niet verkeerd plaatsen. Het kan zijn dat u een ijzer schuifje in de kast moet weghalen om hem te kunnen plaatsen, deze kunt u vaak simpel met een schroevendraaier verwijderen. Gebruik bij het werken in de computer wel een polsband om beschadiging te voorkomen en ontkoppel de pc uiteraard volledig(ook de stroom dus!).

De netwerkkaart installeren:
Wanneer u een gewone netwerkkaart in de winkel heeft gekocht zal Windows deze vaak zelf installeren, zo niet dan vindt u bij de netwerkkaart vaak nog een uitgebreide beschrijving voor het installeren van de netwerkkaart.

Het netwerk aansluiten:
Dit is een vrij simpel karwei, sluit simpel alle kabels op de netwerkkaarten aan. Wanneer u een SWITCH / ROUTER gebruikt sluit u alle netwerkkabels van de computer aan op de SWITCH / ROUTER. Wanneer u een netwerk van 2 computers gebruikt kunt u eenvoudig de kabel aansluiten op de netwerkkaart van de ene computer en daarna op de andere computer, nogmaals denk erom dat de kabel in dit geval een crossed cable moet zijn!

Het netwerk Configureren:
Dan komt de laatste klus van het karwei, het configureren van het netwerk. Dit verschilt per Windows versie en ik zal hieronder dan ook per Windows versie beschrijven hoe u dit kunt doen:

Windows 98/SE:
Ga naar Configuratie scherm > Netwerk, als het goed is ziet u hier nu uw netwerkkaart staan. Controleer of de volgende onderdelen naast dit ook worden weergegeven: TCP/IP Protocol, Cliënt voor microsoft Netwerken, Bestands- en printerdeling.

Wanneer niet alles is toegevoegd kunt u dit doen door op “Toevoegen” te klikken en de onderdelen stuk voor stuk toe te voegen(hierbij is TCP/IP een protocol, Cliënt voor microsoft netwerken en bestands- printerdeling een service).
Ok het netwerk is geïnstalleerd, nu kun je in het tabblad Identificatie nog even de werkgroep en computernaam instellen. Als werkgroepnaam kunt u bijvoorbeeld nemen MSHOME en als naam de eigenaar van de computer.

Windows ME/XP:
Bij ME en XP is het allemaal een stuk eenvoudiger want deze bevatten een zogeheten thuisnetwerk wizzard. U kunt deze thuisnetwerk starten door naar mijn Netwerk locaties te gaan en daar vervolgens te klikken op “Thuisnetwerk Wizzard”. Volg vervolgens de stappen op uw scherm en uw netwerk is een feit...

Klaar!
Kies BBcode image, plak in handtekening.

?id=1wqxcou
speed-testing
 
Denman
En hoe gaat het maken van een netwerk met een desktop (via LAN verbinding) en een laptop (via draadloze verbinding)?
 
cornfed
Er is toch geen verschil of je via draad of draadloos gaat werken?
Als alles goed staat ingesteld, gaat dat automatisch.

Kijk voor de beste satelliet links naar Satelliet.start-plaats.nl
 
Ayhankirca
Hallo,

Het is mijn eerste post op dit forum en ik hoop dat ik hiervoor de juiste topic koos.

Ik heb een Tele2 internet en die werkt niet naar mijn wens qua snelheid. Ik wil mijn modem verplaatsen en die wil ik in mijn meter kast ophangen. Het probleem is dat wij een groot huis hebben en als ik de modem/router in meterkast hangt dan krijg ik geen sterk signaal overal in thuis.

Ik heb:

  • 1 Laptop (b/g/n draadloos)
  • 1 PC (b/g/n draadloos moederbord)
  • 1 Playstation 3
  • 2 Linux Based STB (Digitaal Satelliet ontvanger met LAN aansluiting)
  • 2 Smartphone met wireless LAN ondersteuining
  • 1 NAS Schijf (net gekocht en moet nog aangesloten worden over LAN)
  • 1 LED TV met internet aansluiting mogelijkheid (bekabeld LAN of draadloos)


Computer zit in werk/hobby kamer deerde verdieping
Laptop in mijn kamer (studie)
STB1+PS3+TV eerste verdieping woonkamer
STB2 beganegrond en als ik ´m wil gebruiken dan moet ik een van de LAN aansluiting die momenteel bezet is (pc of STB1) uit trekken en voor STB2 gebruiken omdat ie gebruikt maakt van internet verbinding.
Laptop in deerde verdieping meestal in mijn kamer

Momenteel heb ik 2 LAN van Tele2 1 naar PC een naar STB 1. Laptop, TV en PS3 op dit moment draadloos maar als ik PS3 wil spelen moet ik ´m elke keer uit de TV kast halen anders pakt ie de signaal niet en valt de verbinding vaak weg. Ook mijn laptop pakt liever de onbeveiligd signaal van mijn buurman omdat T2 signaal te zwak is.

Tele2 modem zit nu in ons woonkamer waar TV en PS3 ook zijn en het afstand van de meterkast en waar nu t2 modem zit is zo´n 15 meter. Ik wil die afstand verkorten om modem in meterkast te verplaatsen en daar wil ik een switch achter T2 modem hangen. zo´n 8 of 12 poort switch. Dan vanuit switch (met RJ/45 UTP 5 kabels) naar PC, PS3, ST1, STB2, NAS en naar mijn kamer voor mijn Laptop en netwerk aanleggen. Qua klussen en bekabeling zie ik geen probleem omdat ik geschikte materiaal en plekken heb. Kabels kan zo in de ventilatie gat naar de kamers. Mijn satelliet kabels worden op die manier vanuit dak naar de kamers aangelegd of anders kan ik gewoon een paar gaatjes op de muren boren als het nodig is en ook achter de plinten/onder de vloerlaminaat trekken en de kabels zo wegwerken/verstoppen.

Dus zo veel mogelijk over UTP kabels n liever geen draadloos.

Wat moet ik nou hebben of in een andere vraag wat heb ik nog meer nodig? Ik heb zelf ook een beetje verstand van dit soort techniek en klussen (Opleiding Netwerkbeheerder bezig)
Ik denk dat allen een switch hiervoor genoeg is of soms niet?
Als switch heb ik deze gekozen http://www.sweex.com/nl/assortiment/i...ches/SW008

Mvg,

Ayhan

PS= Sorry voor grammatica/spel/taal fouten want ben steeds aan het Nederlands leren.
Gewijzigd door Ayhankirca op 25 september 2010, 14:29
 
cornfed
Je plan is zeker goed.

Een paar tips:

* Pak direct een Gigabit Switch en ook Gigabit bekabeling (CAT6).
Ze kosten iets meer, maar dan ben je gelijk van alle bottlenecks af in je netwerk.

* Kijk voor een extra access point of WLAN router voor op je eerste verdieping.
Zet die centraal neer in je huis en dan heb je overal een redelijk WIFI bereik.

P.S.
Je Nederlands is nu al beter dan bij veel Nederlanders die hier geboren zijn...Wink
 
Spring naar forum:
Nieuw onderwerp Antwoorden
Gebruik BBcode of HTML om naar; 'Hoe maak ik een eigen netwerk?', te verwijzen!
BBcode:
HTML:
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerp Forum         Laatste bericht
Tele2 met eigen modem en eigen router Algemeen : 2 08 aug 2016
netwerk-id, netwekfrequentie en symboolfrequentie Netwerk vragen, uitbreidingen en instellingen : 2 22 apr 2016
Tele2 adsl en eigen modem Netwerk vragen, uitbreidingen en instellingen : 8 25 feb 2016
mailmap op eigen harddisk Algemeen : 5 24 jan 2016
Eigen router achter Tele2 modem/router Netwerk vragen, uitbreidingen en instellingen : 16 16 jan 2014